Fazuľový festival 12.5.2018

Fazuľový festival v Moldave je oslavou jedál pripravených zo strukovín. Aj na tohtoročnej súťaži vo varení sa ponúkali chutné pokrmy a prevládala rodinná atmosféra a dobrá nálada. Keďže príprava fazuľových jedál je časovo náročná, družstvá sa už predpoludním zišli, aby sa včas mohli pustiť do práce. Medzitým sa v areáli amfiteátra rozložili aj stánky s domácimi produktmi. Prípravy prebiehali s náležitou pozornosťou.

Na Fazuľovom festivale sa zúčastnili aj zahraniční hostia. Zástupcovia partnerských miest z poľského Brzozowa, maďarského Karcagu a Encsu a z českého Tišnova priniesli svoje tradičné domáce recepty, aby ohúrili nielen návštevníkov, ale aj porotu.

V kotlíkoch sa varila hlavne strakatá fazuľa, dopestovaná vo vlastných záhradách. Nováčikmi na fazuľovom festivale boli hasiči z Mokraniec a družstvo Sme rodina.

Do súťaže sa tento rok zapojilo až 14 družstiev, ktoré hodnotila odborná porota. V rámci festivalu sa uskutočnilo aj vyhodnotenie kampane Vyčistime si Moldavu. V rámci neho primátor mesta Slavomír Borovský odovzdal všetkým, ktorí sa rozhodli zbierať odpad v problémových lokalitách ďakovné listy a odmenu za ochotu urobiť mesto krajším a čistejším.

Počas festivalu zabávala návštevníkov kapela All Devils a o dobrú náladu sa postarala aj chodúľová kompánia Garagulya z Maďarska.

Porota mala náročnú úlohu vybrať spomedzi 14-tich chutných fazuľových jedál to najlepšie.

Na treťom mieste skončili Beťári, druhé miesto obsadilo občianske združenie Cseresznyeklub a víťazným družstvom sa stali hostia z partnerského mesta Encs.

Na Fazuľovom festivale sa objavili pokrmy pripravované našimi predkami, ktoré v minulosti zohrávali ešte dôležitejšiu úlohu ako v súčasnosti, pretože staršie generácie konzumovali fazuľové jedlá častejšie ako my. Mnohokrát nimi totiž nahrádzali mäso. Fazuľový festival je teda akousi ukážkou našich tradičných jedál, kde vznikajú nové priateľstvá a utužujú sa vzťahy. To je dôvod, prečo na Fazuľový festival zavítajú súťažné družstvá každý rok a mnohé už teraz hútajú nad tým, čo dobré navaria návštevníkom o rok.